Dabīgās krāsas kokam - kā izvēlēties piemērotāko dabīgo krāsu ?

Dabīgās krāsas kokam kļūst arvien populārākas, jo tās ir ne tikai dabai un veselībai draudzīgas, bet tām piemīt arī vairākas unikālas īpašības salīdzinājumā ar sintētiskajām krāsām.  Šajā rakstā aplūkosim dažādu veidu dabīgās krāsas, īpašu uzmanību pievēršot lineļļas krāsām.

Ievads

Dabīgās krāsas tiek izgatavotas no dabiskas izcelsmes sastāvdaļām, kas nesatur ķīmiskas piedevas un toksiskus savienojums.  Kā populārākās sastāvdaļas var minēt, piemēram, augu eļļas, dabiskos pigmentus un bišu vasku.

Lineļļas krāsas

Lineļļas krāsa ir viena no populārākajām dabīgajām krāsām kokam. Lineļļas krāsu pamatā ir auksti spiesta linsēklu eļļa, kurai pievienoti dabiskie minerālie pigmenti, lai iegūtu nepieciešamo krāsu toni.  Galvenās lineļļas krāsas priekšrocības ir: 

  1. Izcila sasaiste: Lineļļas krāsa iesūcas koksnes virsmā līdz pat 2mm, nodrošinot ilgstošu aizsardzību un izcilu sasaisti. Tās nelobās un neplaisā.
  2. Atgrūž ūdeni: Kad lineļļas krāsa tiek uzklāta uz koka virsmas, tā sāk oksidēties, saskaroties ar skābekli gaisā. Šī ķīmiskā reakcija, ko sauc par polimerizāciju, veido izturīgu un elastīgu pārklājumu, kas dziļi iesūcas koksnē. Šis aizsargslānis ir hidrofobisks, kas nozīmē, ka tas atgrūž ūdens pilienus.
  3. Saglabā koka dabīgās īpašības: Lineļļas krāsas  ļauj kokam "elpot" un izvadīt ūdens tvaikus no koka porām. Tas palīdz uzturēt stabilu mikroklimatu koksnē, novēršot pārmērīgu mitruma uzsūkšanos, kas var izraisīt koksnes bojājumus, puvi un pelējumu. 
  4. Videi draudzīgas: Lineļļa ir atjaunojams resurss, un lineļļas krāsas nesatur ķīmiskas piedevas, tas ir ilgtspējīgs un ilgmūžīgs risinājums. Vēl tagad ir sastopamas labi saglabājušās koka konstrukcijas, kas ir krāsotas 100 vai vairāk gadu atpakaļ.

Citas dabīgās krāsas

Papildus lineļļas krāsām ir pieejamas arī virkne citu krāsu, kuru pamatā ir dabīgās sastāvdaļas.

Bišu vaska krāsas

Bišu vaska krāsas ir izgatavotas no bišu vaska, kuram bieži  pievieno dabiskos pigmentus, lai iegūtu vēlamo toni. Tas  ir dabisks produkts ar lieliskām aizsargājošām īpašībām. Tās piešķir kokam zīdainu spīdumu, vienlaikus nodrošinot  labu aizsardzību pret mitrumu. Bišu vasku bieži izmanto kā aizsargājošo slāni jau iepriekš krāsotām virsmām. 

Kazeīna krāsas

Kazeīna krāsas pamatā ir no piena produktiem iegūts kazeīns, tam pievienota marmora krīta krāsa un, kā saistviela – soda.  Tās ir pazīstamas jau daudzus gadsimtus un izceļas ar savu izcilo saķeri un noturību. Tās ir lieliski piemērotas gan iekšdarbiem, gan ārdarbiem.

Augu eļļu bāzes krāsas

Dažādas augu eļļas, piemēram, tungas eļļa, tiek izmantota krāsu ražošanā, jo tās nodrošina lielisku aizsardzību un izturību pret ārējiem apstākļiem. Tungas eļļas krāsas ir īpaši piemērotas ārdarbiem un  virsmām, kas tiks pakļautas lielai slodzei, piemēram, dēļu grīdām.

Kā izvēlēties piemērotāko dabīgo krāsu?

Izvēloties dabīgo krāsu, ir svarīgi ņemt vērā  koksnes veidu, virsmas ekspluatācijas apstākļus kā arī vēlamo vizuālo izskatu.  Lineļļas krāsas ir lieliska izvēle, ja vēlaties saglabāt koka dabisko izskatu un nodrošināt ilgstošu aizsardzību. Tomēr arī citas dabīgās krāsas var piedāvāt virkni priekšrocību atkarībā no jūsu vajadzībām.

Secinājums

Dabīgās krāsas kokam ir videi un veselībai draudzīgas un lieliska alternatīva sintētiskajām krāsām. Tās nodrošina ne tikai lielisku aizsardzību pret ārējiem apstākļiem, bet arī saglabā koka dabisko skaistumu un īpašības.

Lineļļas krāsas dziļi iesūcas koksnē, neplaisā, nelobās, aizsargā no UV starojuma un atgrūž mitrumu, saglabājot koka dabīgās īpašības., padarot tās par vienu no populārākajām izvēlēm dabīgo krāsu tirgū. 

Mēs piedāvājam Allbäck lineļļas krāsas no Zviedrijas, kas ir piemērotas visa veida koka virsmām. Iekšdarbos izmanto mēbeļu, sienu, griestu, durvju un grīdas krāsošanai. Ārdarbos šīs lineļļas krāsas īpaši piemērotas kā koka fasādes krāsas, tās pārklājums dziļi iesūcas koksnē, neplaisā, nelobās, aizsargā no UV starojuma un atgrūž mitrumu, saglabājot koka dabīgās īpašības. Plaši izmanto restaurācijā. 

 

Atgriezties atpakaļ