Kas ir dabiskā lineļļas krāsa un ar ko sākt ?

Kas ir lineļļas krāsa ? 

Lineļļas krāsas ir pazīstamas jau vairākus gadsimtus. Dabisku lineļļas krāsu pamatā ir auksti spiesta linsēklu eļļa, kurai pievienoti dabiskie minerālie pigmenti, lai iegūtu nepieciešamo krāsu toni. Tās nesatur ķīmiskas piedevas, un ir veselībai un videi draudzīgas. 

Ko var krāsot ar lineļļas krāsu ? 

Lineļļas krāsu pamatā izmanto koka virsmu krāsošanai, un tā ir piemērota gan iekšdarbiem, gan ārdarbeim. Tā var būt mājas fasāde, koka logi un durvis, terases dēļi, žogs, dārza un istabas koka mēbeles, virtuves mēbeles, dēļu grīdas, griesti un citas koka virsmas. Lineļļas krāsas tiek plaši izmantotas arī vēsturisko ēku restaurācijā un  atjaunošanā.

Lineļļas krāsu var izmantot arī metāla, kaļķa, cementa u.c. minerālo virsmu krāsošanai. 

Kāpēc izvēlēties dabisku lineļļas krāsu ?

Mūsdienu sintētiskās krāsas, t.sk. arī uz ūdens bāzes, var saturēt sintētiskos sveķus, biocīdus un citas ķīmiskas vielas. Šīs krāsas bieži veido cietu plēvīti uz koksnes virsmas, neļaujot kokam "elpot". Rezultātā, pēc vairākiem gadiem krāsas klājums sāk plaisāt un lobīties. Lai to atjaunotu, koka virsma ir pilnībā jāattīra no vecās krāsas, kas ir dārgs un laikietilpīgs process. 

 

Dabiskai lineļļas krāsai šādu trūkumu nav. Kad lineļļas krāsa tiek uzklāta uz koka virsmas, tā sāk oksidēties, saskaroties ar skābekli gaisā. Šī ķīmiskā reakcija, ko sauc par polimerizāciju, veido izturīgu un elastīgu pārklājumu, kas dziļi iesūcas koksnē. Šis aizsargslānis ir hidrofobisks, kas nozīmē, ka tas atgrūž ūdens pilienus.

Lineļļas krāsas molekulas ir līdz pat desmitiem reižu mazākas, salīdzinot ar sintētiskajām krāsām, kas ļauj tām viegli iekļūt koksnes porās un kapilāros. Tas nodrošina dziļu iesūkšanos koksnē, aizpildot poras un veidojot aizsargslāni no iekšpuses. Šī ir unikāla lineļļas krāsu īpašība, kas nodrošina gan izcilu sasaisti ar virsmu, gan aizsardzību pret mitrumu un pelējumu.  

Lineļļas krāsas slānis laika gaitā  neplaisā un nelobās nost arī pēc daudziem desmitiem un pat simtiem gadu. Vēl tagad ir sastopamas labi saglabājušās koka konstrukcijas, kas ir krāsotas 100 vai vairāk gadu atpakaļ.

Vēl viena būtiska priekšrocība - koka virsma, kas reiz krāsota ar lineļļas krāsu, nav jāattīra no iepriekšējā krāsas slāņa, ja vēlaties to pārkrāsot citā tonī, kas būtiski ietaupa laiku un resursus.

Tā kā lineļļas krāsa satur tikai dabīgas sastāvdaļas, tā neizdala toksiskus savienojumus, un krāsošanas process ir videi un veselībai draudzīgs.

Kāpēc izvēlēties zviedru ražotāja Allbäck lineļļas krāsas ?

Pašreiz tirgū ir pieejamas lineļļas krāsas no ļoti daudziem ražotājiem, taču to īpašības var ļoti būtiski atšķirties atkarībā no ražošanas procesa. Vairāk kā piecus gadus atpakaļ, kad sākām atjaunot savas lauku mājas, mēs izmēģinājām dažādas Latvijas tirgū pieejamās lineļļas krāsas. Daudzas no tām neatbilda dabiskas lineļļas krāsas īpašībām - tās plaisāja, dzeltēja, neaizsargāja koka virsmu no pelējuma un saules ultravioletā starojuma. Pēc daudziem mēģinājumiem un eksperimentiem vairāku gadu garumā nonācām līdz zviedru ražotāja Allbäck lineļļas krāsām.

Allbäck ir vairāk kā 25 gadu pieredze lineļļas krāsu ražošanā, kas balstīta, apkopojot vairāku gadsimtu pieredzi un zināšanas. Allbäck radītās lineļļas krāsas tiek izmantotas daudzās pasaules valstīs, kurās klimatiskie apstākļi ir vēl sarežģītāki kā Latvijā - nokrišņi, liels mitrums, liela temperatūras amplitūda, un tās sevi ir lieliski pierādījušas arī Latvijā.

Vēl kāds interesants fakts. Dabiskas lineļļas krāsas var uzglabāt arī pie temperatūras, kas ir zem nulles, kas nozīmē, ka krāsai nav pievienotas kādas papildus piedevas, kas maina savas īpašības pie zemas temperatūras. Tāpat dabiskām lineļļas krāsām nav noteikts uzglabāšanas termiņš.

Vai dabiskas lineļļas krāsas ir dārgākas par mūsdienu sintētiskajām krāsām ?

Krāsas cena ir tikai daļa no kopējām krāsošanas un uzturēšanas izmaksām. Krāsojot ar dabiskajām Allbäck lineļļas krāsām, ar 1L krāsas iespējams noklāt 15-25m2  ēvelētas koka virsmas, kas  ir 2x vairāk, salīdzinot ar virkni sintētisko krāsu. Tāpat virsma nav jāattīra no esošās lineļļas krāsas, ja pēc kāda laika vēlēsieties to pārkrāsot citā tonī, kas būtiski ietaupīs laika un finanšu resurrsus. Dabiskās lineļļas krāsas ir ilgspējīgs, videi un veselībai draudzīgs risinājums.

Ar ko sākt ? 

Pirmais solis ir izvēlēties krāsas toni no vairāk kā 30 pieejamiem mūsu veikalā. Mēs ieteiktu vispirms pasūtīt 200ml tilpuma iepakojumu, lai jūs varētu pārliecināties, kā izvēlētais tonis izskatīsies uz koka virsmas jūsu vidē. Krāsas tonis pēc uzklāšanas un nožūšanas var nedaudz atšķirties no sākotnējā, ko var ietekmēt, piemēram, apgaismojums vai koksnes materiāla veids (ēvelēts vai smalki apzāģēts). Tāpat mums ir pieejams lineļļas krāsu paraugu komplekts, kas palīdzēs izvēlēties piemērotāko toni pirms krāsas izvēles. 

Mēs nodrošinām arī ļoti detalizētu krāsošanas instrukciju, kas apraksta, kā pareizi sagatavot koka virsmu un uzklāt krāsu, padarot krāsošanas projektu par ļaizraujošu un patīkamu nodarbi. 

 

 

Atgriezties atpakaļ