Kas ir zviedru krāsa ?

Zviedru krāsa, pazīstama arī kā "Falu" sarkanais, ir zviedru tradicionālā sarkanā krāsa, kuru plaši izmanto Skandināvijā. Vēsturiski tā tika izgatavota no dabīgām sastāvdaļām, galvenokārt no ūdens, miltu pastas, lineļļas un dzelzs oksīda pigmenta, kas to vēsturiski padarīja par pieejamu un lētu risinājumu, lai apstrādātu un aizsargātu  ēku fasādes no kaitēkļiem un laikapstākļiem. Zviedru krāsa ir slavena ar savu unikālo sarkano toni, lai gan mūsdienās tā ir pieejama dažādos toņos.



Zviedru krāsas priekšrocības:
  • Ekoloģiska un dabīga: Vēsturiskā zviedru krāsa sastāv no dabīgām sastāvdaļām, padarot to par videi un veselībai draudzīgu izvēli.
  • Matēta virsma: Tā piešķir mājai autentisku izskatu ar matētu efektu.
  • Tvaiku caurlaidība: Šī krāsa ļauj koksnei "elpot", novēršot mitruma uzkrāšanos un samazinot pelējuma risku.
  • Viegli atjaunojama: Vecās krāsas kārtu var viegli notīrīt un uzklāt jaunu
Zviedru krāsas trūkumi:
  • Zema noturība: Lai gan tā ir ekoloģiska, zviedru krāsa nav tik noturīga pret ārējo  laikapstākļu ietekmi kā, piemēram, lineļļas krāsas. Laika gaitā tā mēdz izbalēt, samazinot virsmas aizsardzības spējas.
  • Nepieciešama bieža atjaunošana: Tā kā zviedru krāsa nav tik noturīga, nepieciešama regulāra krāsas atjaunošana, kas var būt laikietilpīga.
  • Ķīmiski piejaukumi: Daudzām rūpnieciski ražotām zviedru krāsām mūsdienās pievieno ķīmiskas piedevas, lai paātrinātu krāsas žūšanas procesu un paaugstinātu tās noturību.

Lineļļas krāsa kā alternatīva

Mūsdienās kā lieliska alternatīva zviedru krāsai ir dabīgā lineļļas krāsa, kurai piemīt tādas pašas priekšrocības kā tradicionālai zviedru krāsai bez iepriekš minētajiem trūkumiem:

  • Izcila sasaistīšanās un noturība: Lineļļas krāsa ir daudz izturīgāka pret ārējiem laikapstākļiem, jo tā iesūcas koksnē  līdz pat 2 mm, veidojot noturīgu un elastīgu aizsargkārtu no iekšpuses pret mitrumu un UV starojumu.
  • Plaša toņu izvēle : Lineļļas krāsas ir pieejamas daudz plašākā krāsu gammā. Mūsu krāsu piedāvājumā ir arī tradicionālās zviedru krāsas tonis "Falu" sarkanais
  • Zemākas uzturēšanas izmaksas: Lai gan lineļļas krāsa var šķist sākotnēji dārgāka, tā ilgtermiņā prasa daudz retāku atjaunošanu, tādējādi samazinot kopējās uzturēšanas izmaksas ilgtermiņā.

Kāpēc izvēlēties dabīgās lineļļas krāsas?

Zviedru krāsa ir lieliska izvēle saimniecības ēkām, žogiem un citām virsmām, bet mūsdienās to parasti neiesaka mājas fasādēm, jo nokrišņu rezultātā krāsas pigmenti var atstāt pleķus uz virsmām, kas nokrāsotas atšķirīgos toņos, piemēram, logiem un durvīm.

Dzīvojamo māju fasādēm, logiem un durvīm lineļļas krāsa piedāvā labāku aizsardzību un ilgāku kalpošanas laiku. Lineļļas krāsas mūsdienās ir pieejamas daudz plašākā krāsu gammā, ieskaitot tradicionālo zviedru sarkano toni jeb "Falu" sarkano. Lineļļas krāsas ir  ideāla izvēle tiem, kuri vēlas mazāk rūpēties par fasādes atjaunošanu un uzturēšanu.

Atgriezties atpakaļ