Dažādi lineļļas veidi un to pielietojums

Ievads

Šajā rakstā aplūkosim dažādus lineļļas veidus un to pielietojumu. Praksē visbiežāk sastopamie lineļļas veidi ir auksti spiesta lineļļa, karsēta jeb oksidēta lineļļa kā arī standeļļa.

Auksti spiesta lineļļa

Auksti spiesta lineļļa ir iegūta, izmantojot auksto eļļas spiešanas tehnoloģiju. To pārsvarā  izmanto virsmu "gruntēšanai" pirms krāsošanas, kas pakļautas tiešai atmosfēras iedarbībai - koka logiem, dārza mēbelēm, terases dēļiem u.c. koka virsmām, lai nodrošinātu papildu aizsardzību pret mitrumu. Tā ir ļoti "plāna", salīdzinot ar karsētu lineļļu, tāpēc tā dziļi iesūcas koksnē, polimerizējas un veido elastīgu aizsargslāni pret mitrumu un pelējumu.

Auksti spiestu lineļļu pirms uzklāšanas uzsilda, lineļļas trauku liekot ūdens peldē un karsējot līdz apmēram +60 °C. Kad lineļļas grunts slānis ir pilnībā nožuvis, virsma ir gatava krāsošanai ar lineļļas krāsām

Karsēta lineļļa 

Karsētas lineļļas pamatā ir auksti spiesta lineļļa, kas tiek apstrādāta - karsēta (oksidēta), filtrēta un attīrīta no piemaisījumiem, lai uzlabotu tās žūšanas īpašības, kā arī izturību pret ārējiem vides faktoriem. Mūsu lineļļas krāsu pamatā ir karsēta lineļļa, kurai pievienoti dabiskie minerālie pigmenti, lai iegūtu nepieciešamo krāsu toni.

Karsētu lineļļu izmanto mūsu lineļļas krāsu atšķaidīšanai (līdz 5% no krāsas tilpuma), ja ir nepieciešama šķidrāka krāsas konsistence. Mūsu krāsās netiek izmantoti šķīdinātāji un, lai saglabātu krāsas dabīgās īpašības, to drīkst atšķaidīt tikai ar karsētu lineļļu.

Tāpat karsētu lineļļu izmanto krāsotu virsmu atjaunošanai. Laika gaitā, pēc daudziem gadiem, virsmas, kas krāsotas ar lineļļas krāsām, kļūst mazliet "krītainas". Šis ir dabisks process, kas rodas lineļļas krāsas oksidācijas rezultātā. Šajos gadījumos  iesakām atjaunot krāsojumu ar karsētu lineļļu, kas atjaunos esošās krāsas  sākotnējo "spīdumu" un nodrošinās papildu aizsardzību. Šis ir ļoti ekonomisks veids, kā mēs varam atjaunot esošo krāsojumu.

Šeit būs īsa video pamācība, kā veikt virsmas atjaunošanu ar karsētu lineļļu:

Standeļļa

Standeļļas pamatā ir attīrīta, auksti spiesta lineļļa, kas tiek karsēta augstā temperatūrā, lai panāktu tās polimerizāciju, Parasti to karsē vakuma apstākļos temperatūrā no 260°C līdz 300°C. Rezultātā notiek ķīmiska reakcija, kurā veidojas garākas polimēru ķēdes, padarot eļļu viskozāku un biezāku. Standeļļu plaši izmanto arī krāsu ražošanā.

Atgriezties atpakaļ