Kā krāsot ar lineļļas krāsu ?

Laikapstākļi un vide

Krāsošana pieļaujama, ja gaisa temperatūra ir vismaz +12 ̊C, un gaisa relatīvais mitrums ir zem 80% . Nedrīkst krāsot slapjas virsmas, vai svaigi zāģētu kokmateriālu, kā arī kokmateriālu, kura mitrums ir virs 14%.

Allbäck krāsas drīkst uzklāt arī tiešas saules iedarbībā.

Virsmas sagatavošana

Attīrām koka virsmu no putekļiem un mazām skaidu daļiņām ar birsti Ja virsma ir netīra, nomazgājam to ar lineļļas ziepēm un gaidām, kamēr tā ir pilnībā nožuvusi.

❗Ja koka virsma pirms tam ir krāsota ar sintētisko krāsu, tā ir pilnībā jāattīra no vecā krāsas slāņa. 

Virsmas, kas pakļautas tiešas atmosfēras iedarbībai (terases grīda, dārza mēbeles,  žogi u.tml.), ir ieteicams pirms krāsošanas vismaz vienreiz gruntēt ar auksti spiestu Allbäck lineļļu, nodrošinot papildus aizsardzību pret mitrumu. Šim nolūkam lineļļu pirms lietošanas uzsilda, lineļļas trauku liekot ūdens peldē un karsējot līdz apmēram  +60C. Kad lineļļas grunts slānis ir pilnībā nožuvis, virsma ir gatava krāsošanai. 

Zaru vietas uz koksnes virsmas ieteicams noklāt ar šellaku 2 kārtās, lai novērstu sveķu izdalīšanos un panāktu vienmērtīgu krāsas toni. Kad šellakas slānis ir nožuvis, pielīdzinām noklātās vietas ar smalku smilšpapīru, un virsma ir gatava krāsošanai. 

Krāsas sagatavošana pirms lietošanas

Krāsu pirms lietošanas rūpīgi izmaisām. Ja nepieciešams, krāsu var atšķaidīt ar karsētu Allbäck lineļļu, pievienojot to līdz 5% no kopējā tilpuma.

Allback lineļļas krāsas nedrīkst atšķaidīt ar terpentīnu vai citiem šķīdinātājiem, jo tie var saturēt ķīmiskas piedevas. 

Ārdarbiem iesakām pievienot krāsai dabisko minerālpiedevu cinka oksīdu (ZnO), kas pieejams mūsu veikalā. ZnO pievieno krāsai apmēram 10-20% robežās (gaišiem toņiem 20%, tumšiem 10%), lai nodrošinātu papildus aizsardzību pret UV starojumu. ZnO ir dabisks minerāls, ko plaši izmanto gan dabisko lineļļas krāsu ražošanā, gan arī kosmētikā (sauļošanās krēmi), farmācijā un citos produktos.

Tāpat iesakām pievienot ZnO gadījumos, ja krāsojamā virsma tiks pakļauta intensīvai lietošanai - grīdas, galda virsmas, skapīši, kas nodrošinās vēl ilgtspējīgāku pārklājumu. 

Krāsošana

Ņemam otu, uznesam krāsu nelielā laukumā uz krāsojamās virsmas. Pēc tam uznesto krāsu rūpīgi ieberžam koksnes šķiedras virzienā un tad perpendikulāri šķiedras virzienam visas virsmas platumā. Noslēgumā izlīdzinām krāsojumu ar otu šķiedras virzienā. Krāsas klājumam jābūt plānā kārtā un vienmērīgam. 

 Krāsu nepieciešams regulāri samaisīt visa krāsošanas procesa laikā.

Virsmu krāso atkārtoti, kad tā pilnībā ir nožuvusi.

Lineļļas krāsa ne tikai nokrāso virsmu, bet tā arī dabiski uzsūcas koksnē un polimerizējas, veidojot noturīgu aizsargslāni pret mitrumu un pelējumu, tāpēc pilnīgai aizsardzībai iesakām to uzklāt 3 kārtās. Otrā un noslēdzošā krāsas kārta  jāklāj plānā kārtā, tikai koksnes šķiedras virzienā. 

Žūšanas laiks

Krāsas žūšanas laiks ir vidēji  24h pie temp. +20 ̊C. Krāsas žūšanas laiks ir atkarīgs no vairākiem apstākļiem - gaisa mitruma, temperatūras, saules iedarbības, tāpēc tas var būtiski palielināties pie zemākas temperatūras vai augstāka gaisa mitruma. Krāsas žūšanas laiks pēc otrās un trešās krāsas kārtas var būt ilgāks. Pirms nākamās krāsošanas reizes vienmēr pārliecināties, ka krāsa ir pilnībā nožuvusi. 

Otas krāsošanai ar lineļļas krāsām

Mēs iesakām izmantot Allbäck otas, kas pieejamas mūsu veikalā vai arī izmanto stingras saru otas, kas piemērotas krāsošanai ar lineļļas krāsām.

Starp krāsošanas reizēm ota ir jāuzglabā traukā ar lineļļu, pilnībā nosedzot otas sarus. Šādi otas var tikt uzglabātas bezgalīgi ilgi, arī pie temperatūras, kas zemākas par 0.  Pirms krāsošanas otu nosusina drānā.

Otu uzglabāšanai nedrīkst izmantot terpentīnu vai citus šķīdinātājus, jo tie var saturēt ķīmiskas piedevas. 

Pēc krāsošanas darbu pabeigšanas otu mazgā siltā ūdenī ar lineļļas ziepēm vai parastajām ziepēm un nosusina auduma drānā. 

Uzglabāšana

Uzglabāt  bērniem nepieejamā vietā, cieši noslēgtu vertikālā stāvoklī. Vienreiz atvērtus iepakojumus, cieši jāaizver turpmākai uzglabāšanai. Iesakām uzglabāt istabas temperatūrā, taču ir pieļaujama arī  uzglabāšana pie temperatūras, kas ir zem nulles. Sargāt no tiešu saules staru iedarbības. Neuzglabāt kopā ar pārtiku.

Ilgstoši uzglabājot vienreiz atvērtu iepakojumu, dabiskas oksidācijas rezultātā var veidoties krāsas sabiezējumi, kurus nepieciešams nokāst pirms atkārtotas lietošanas. 

Derīguma termiņš

Allbäck lineļļas krāsām nav noteikts derīguma termiņš, kamēr tās ir neatvērtā iepakojumā. 

Tīrīšana

Ja lineļļas krāsa nokļuvusi uz rokām vai priekšmetiem, tīrīšanai iesakām izmantot  lineļļas ziepes, parastās ziepes vai dabisko sveķu terpentīnu. 

Vēl ir jautājumi vai neskaidrības ?

Droši raksti uz info@ekokrasas.lv vai zvani  +371 286 862 84, un mēs noteikti palīdzēsim ar padomu, konsultācijām un ieteiksim labāko risinājumu. 

Uzmanību!

Ja krāsošanas procesā esat izmantojis drānu vai sūkli, kas piesūcināts ar lineļļu vai lineļļas krāsu, obligāti pēc lietošanas jāiemērc ūdenī, vai arī jāsadedzina! Lineļļai veidojas termiska reakcija ar audumu, kas var izraisīt materiāla pašaizdegšanos.

 

 

 

Atgriezties atpakaļ